You are here

Bangkok

Bangkok is de hoofdstad van Thailand, en de stad Bangkok heeft ruim 8 miljoen inwoners. De officiële naam van Bangkok is Krung Thep. De Smaragden Boeddha is het belangrijkste Boeddhabeeld in Thailand. Bangkok is gelegen aan de oostelijke over van de Chao Phraya-rivier, welke dicht bij de Golf van Thailand ligt. In het hart van de stad ligt het plein Sanam Luang, op dit plein is elke dag een markt, waar lokale producten worden verkocht. In thailand zijn vele tempels te vinden, zowel groot als klein.

De stad Bangkok begon als een klein handelscentrum op de westelijke oever van de Chao Phraya rivier vóór de oprichting van het koninkrijk Ayutthaya, de voorloper van het moderne Thailand, die bestond van 1350 tot 1767. De herkomst van de naam van de stad is onduidelijk. Bang is de Centraal-Thaise naam voor een stad gelegen aan de oever van een rivier. Kok zou afgeleid kunnen zijn van Koh, als verwijzing naar het landschap me rivieren en kanalen, of ma-Kok, een pruim. 
Na de val van Ayutthaya in 1767, stichtte de nieuwe Koning Taksin een nieuwe hoofdstad, die bekend werd als Thonburi. Toen Taksin's heerschappij eindigde in 1782, herbouwde koning Rama I de hoofdstad op de oostelijke oever van de rivier en gaf de stad een ceremoniële naam, die werd ingekort tot de huidige officiële naam, Krung Thep Maha Nakhon. De nieuwe stad, echter, erfde ook de naam Bangkok, die nog steeds worden gebruikt door buitenlanders om te verwijzen naar de hele stad en werd de officiële naam in het Engels, terwijl in het Thais de naam alleen verwijst naar de oude wijk op de westelijke oever van de rivier. De stad is sindsdien sterk gemoderniseerd en heeft talrijke veranderingen ondergaan, waaronder de invoering van het transport en infrastructuur tijdens het bewind van koning Mongkut en koning Chulalongkorn, en is snel uitgegroeid tot het economisch centrum van Thailand.