You are here

Duiken Koh Tao

Duiken Koh Tao

Een van de grootste redenen om naar Koh Tao komen is om te duiken. Er zijn tientallen duikscholen op Koh Tao en deze zijn verbonden aan duikorganisaties zoals SSI of PADI. Daardoor weet je dat de kwaliteit en procedures van de duikcursussen hetzelfde zijn. Je weet daarom dus dat je altijd goed zit bij deze duikscholen. Vaak leer je als je begint met een duikcursus eerst een aantal vaardigheden. Deze leer je soms in een zwembad of in een beschutte duikplaats. Let er op dat de groepen niet te groot zijn als je een duikles neemt. Er zijn zelfs verschillende Nederlandstalige duikinstructeurs op het eiland. 

Iets anders om over na te denken als je gaat duiken, is de locatie. Bijvoorbeeld op Sai Ree strand zitten veel duikscholen, kroegen en restaurants, maar het is er dus wel druk. Chalok Ban Kao is rustiger, en je hebt ook de afgelegen baai Tanote Bay. 

Een goede plek om je PADI Open Water te halen is bijvoorbeeld bij Pro Dive Koh Tao. Een cursus duurt 3-4 dagen en bij de prijs is accomodatie inbegrepen. De prijs ligt tegen de 10.000 Baht (tegen de €250) voor de hele cursus. 

Op Koh Tao vind je White Rock en Green Rock als populaire duikplaatsen. Het ondiepe water bij White Rock maakt het uitstekend geschikt voor beginners. Het is een van de populairste plekken van Azië om een duikcertificaat te behalen. 
Duiken bij Koh Tao is makkelijk en leuk, en je kunt er schildpadden, roggen, barracuda's, veel kleine vissen en rifhaaien zien. Er is een heel kleine kans op het zien van een walvishaai. 

Chumphon Pinnacle 
Locatie: 5 km ten noordwesten van Koh Tao 
Door velen beschouwd als een van de mooiste duikplekken in de regio. 
Topografie: Het bestaat uit een reusachtige granieten uitsteeksels en een reeks kleinere. 
Diepte: Het begint op 14m onderwater en daalt tot 26, met de mogelijkheid van het bereiken van 40m. 
Onderwaterleven: Bedekt met zeeanemonen en de roze anemoon vis. Scholen barracuda's, vleermuisvissen, reuze groupers, en tijdens het juiste seizoen walvishaaien en manta's. 

Green Rock 
Een van de meest spannende locaties in de omgeving Ko Tao. Er is vaak een sterke stroming hier dat u kunt gebruiken om af te drijven rond de pinakels, dus het is niet echt geschikt voor onervaren duikers. 
Topografie: Formaties met kleine doorzwemgangen, grotten en kloven, waar het leven in zee kan worden gezien. 
Diepte: Tussen een en 32 meter diep,
 
Hin Pee Wee 
Locatie: Naast White Rock. 
Diepte: tot 30 meter. 

Hin Wong Pinnacle 
Locatie: Oost-kant van Koh Tao 
Topografie: Deze plek bestaat uit verschillende grote granieten rotsblokken.  
Diepte: 10 tot 32 meter diepte. 

Japanse tuinen 
Deze duikplek is vernoemd naar de sierlijke rangschikking van koraal keien hier. Geschikt voor snorkelaars en beginners. 
Locatie: Oost-kant van Koh Nang Yuan, Noord-westen van Koh Tao  
Diepte: 2 tot 12 meter. 

Mango Bay 
Ideaal voor beginners en snorkelaars. 
Locatie: Ten noorden van Koh Tao. De baai is alleen bereikbaar per boot en is een populaire snorkeldagtrip. . 
Diepte: 2 tot 15 meter. 
Onderwaterleven: harde en zachte koraalformaties zijn er in overvloed, samen met een verscheidenheid van sponzen en tweekleppigen. 

Nang Yuan Pinnacle (Red Rock) 
De Nangyuan Pinnacle is een van de meest populaire van alle campings in de regio. 
Topografie: de granieten rots formaties hebben een verscheidenheid van swim-throughs. De bekroning zelf is niets bijzonders en de belangrijkste bezienswaardigheden van deze site zijn de swimthroughs. De ingang van de swimthrough kan worden gevonden als u de Pinnacle en in westelijke richting naar Koh Nang Yuan. Dit gebeurt meestal als een drift duik naar Japanse tuin waar u kunt ontspannen voor de veiligheid te stoppen. 
Diepte: 2 tot 22 meter. 
Marine leven: Tropisch rif vissen zoals groupers, lange vin, banner fin en blauw gevlekte pijlstaartroggen. 
  
Shark Island 
Elke zijde van het eilandje biedt een ander aanbod van onderwaterleven. 
Locatie: zuidoosten van Koh Tao 
Vaardigheden: De omgeving is perfect voor elke duikniveau. 
Diepte: tot 25 meter 
Marine leven: Aan de oostzijde vindt u talloze zachte koralen en sponzen, terwijl het westen harde koraalformaties biedt, naaktslakken en roggen. 

Southwest Pinnacles 

Ligging 12 km uit de kust ten zuidwesten van Koh Tao 
Topografie: Serie van zeven steile granieten pieken rijzen op uit de zandbodem 
Diepte: tussen 5 en 30 meter 
Marine leven: de ondiepere delen van de hoogtepunten zijn bedekt met anemonen en koralen. Je kunt hier vaak grote baarzen en barracuda's zien. Ook maanvissen en af en toe walvishaaien. 

Torpedo Wreck
Locatie: Een uur ten noorden van Koh Tao 
Topografie: Torpedo is de naam van het schip, en niet de wijze waarop het op de bodem geëindigd is. Het is een 70 meter Japans vrachtschip dat rechtop staat nadat het in de midden jaren 1970 zonk. Het dek ligt op 45 meter en de laadruimen zijn nog vol van teak hout. 
Diepte: 45 tot 55 meter. (Vanwege de diepte is het een duik voor ervaren duikers)
  
White Rock
Locatie: Bij Twins 
Vaardigheden: Een goede plek voor nachtduiken 
Topografie: Twee grote granieten rotsblokken vormen deze duikplek. 
Diepte: diepten voor alle niveaus van duikers 
Onderwaterleven: vlindervis, papegaaivissen, grote barracuda's.. er is veel te zien. Ook is er veel koraal op ongeveer 10 meter diepte, waar veel vlindervissen en maanvissen zijn. Het is een populaire plek om 's nachts te duiken, er kan dan een verscheidenheid aan schaaldieren worden waargenomen op jacht naar voedsel.