You are here

Thaise Keuken

Voor veel toeristen is het eten een van de hoofdredenen om Thailand als bestemming te kiezen. Thailand heeft geweldige gerechten, en dat is meer dan Pad Thai en Groene Curry. De fantastische ingrediënten en de passie voor eten, samen met de vele invloeden, hebben een van de geweldigste en diverse gerechten voortgebracht van de wereld. In de Thaise keuken wordt veel rijst gebruikt. De Chinese keuken heeft door de handel en emigratie veel invloed gehad op de Thaise keuken, bijvoorbeeld de soja producten. Ook de verschillende noodle soorten die veel in de Thaise keuken gebruikt worden komen er vandaan. Ook het indisch subcontinent heeft invloeden in de Thaise keuken, bijvoorbeeld Roti en Curry-gerechten (Kheng). Thaise curry's bevatten in het zuiden vaak wel kokosmelk, en in het noorden niet. In Thailand werd voorheen zittend op de grond gegeten, echter door invloeden uit China en het Westen wordt steeds vaker aan stoelen en tafels gegeten.

Ingrediënten

Pad Thai Thaise KeukenIn de Thaise keuken worden vele uiteenlopende ingrediënten gebruikt. Er wordt veel gebruik gemaakt van vissaus en sojasaus. Er wordt vaak alleen gebruik gemaakt van verse kruiden en specerijen, voorbeelden hiervan zijn citroengras, gember, knoflook en koriander. Chinese kool, peultjes, kousenband, tougé, tomaat en komkommer zijn veel gebruikte groenten in Thailand. Ook maakt het gebruik van verschillende soorten aubergine, zowel rauw als gebakken of gekookt. De Thai kennen verschillende soorten chilipeper, Thaise gerechten zijn dan ook vaak erg pittig. Ook kent de Thaise keuken vele soorten chilisauzen en sambals. Bij de verschillende groenten en kruiden wordt veel rijst en noedels gegeten.

Rijst

Rijst is een heel belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken, waardoor de term voor 'eten' zelfs 'kin khao' is, dat letterlijk 'rijst eten' betekent. Een maaltijd is eigenlijk niet acceptabel zonder rijst. Er zijn vele varianten rijst in Thailand, en het land is een van de grootste rijst exporteurs sinds de jaren 1960. Een veelgebruikte rijstsoort in Jasmijnrijst, een langgraankorrel rijst. In het noorden en noordoosten van Thailand eet men 'sticky rice', die gestoomd wordt en niet gekookt. Rijst wordt vaak als bijgerecht geserveerd bij hoofdgerechten zoals curry's en soepen en roerbakgerechten. 

Noodles

Als import vanuit China, is in Thailand ook de noodle-soep erg bekend. De noodles zijn helemaal geïntegreerd in de Thaise keuken, en veel Thai eten het dagelijks. Onder toeristen is het meest bekende noodle-gerecht zeker de Pad Thai, met dunne rijstnoodles die geroerbakt worden met garnalen of kip, sojabonen, tofu, ei en kruiden. Het gerecht wordt meestal geserveerd met limoen, chinese bieslook en gehakte pinda's. 

Thaise Curry's en Soepen

In Thailand is 'gaang' veel vertaald als curry, maar het beschrijft eigenlijk ieder gerecht met veel vloeistof en kan dus verwijzen naar soepen en ook naar curry's op basis van chillipasta waar de Thaise keuken bekend om is. Als basis van het gerecht worden vele verse ingrediënten met een vijzel fijngemaakt, waardoor een aromatische dikke pasta ontstat. Typische ingrediënten zijn gedroogde chilli, citroengras, laos, citroenblad, sjalot, knoflook, garnalenpasta en zout. 
De Thaise curry's draaien om drie hoofd curry's. De rode curry is de hete curry met een dieprode kleur door de gedroogde chilli's. De groene curry heeft de minder scherpe groene chillipepers als basis. Dan is er ook nog de Panang curry, deze is relatief mild en er zijn pinda's in aanwezig. De meeste curry's worden in een pan bereid met kokoscrème waaraan de kok dan de rest van de ingrediënten toevoegd samen met kokosmelk. De meeste Thai eten curry's alleen voor ontbijt en lunch. Een populaire soep is de Tom Yam en de Tom Ka. 

Fruit

Thailand is een tropisch land en heeft dn ook heerlijke papaya, ananas en watermeloen. Deez wordt ook vaak in kraampjes op straat verkocht. Veelal kun je het fruit in restaurant's ook krijgen in combinatie met een laagje yoghurt er overheen, waardoor het zoete van het fruit en de frisheid van de yoghurt erg goed combineert.