You are here

Visum Thailand

Thailand kent verschillende soorten visa, afhankelijk van de duur van het verblijf en of je het land tussentijds gaat verlaten. Ook verschilt het of je over land binnenkomt of via een internationale luchthaven. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na aankomst in Thailand. De visa voor een verblijf van langer dan 30 dagen kunnen worden aangevraagd bij de Thaise ambassade (Den Haag) of het Thaise consulaat (Amsterdam). 

Toeristisch verblijf tot 30 dagen

Hiervoor heb je geen visum nodig. Je krijgt bij aankomst een stempel welke 30 dagen geldig is. Wel is het belangrijk dat je paspoort nog minimaal een half jaar na vertrek uit Thailand geldig is. Ook geldt dit alleen wanneer je via het vliegtuig het land binnenkomt op een internationale luchthaven. Als je over land binnenkomt, dan krijg je een stempel dat maar 15 dagen geldig is.

Toeristisch verblijf tot 60 dagen

Blijf je langer dan 30 dagen dan kun je een toeristen visum voor langdurig verblijf aanvragen welke dan 60 dagen geldig is. Dit visum geldt voor een single-entry. Dit houdt in dat als je het land verlaat en terugkomt, dit visum niet meer geldig is en er een nieuw visum aangevraagd dient te worden.

Er is ook een visum voor 2x60 dagen, waarbij je dus twee keer het land in mag (2-entry) voor twee keer een verblijf van maximaal 60 dagen. Je paspoort dient dan minimaal 9 maanden geldig te zijn vanaf de dag van aanvraag. Het visum is 6 maanden vanaf de dag van aanvraag geldig. 

Verblijf langer dan 60 dagen

- 3 maanden visum (Single-entry, non-immigrant): dit visum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen. Met dit visum mag je niet tussentijds het land verlaten, behalve als je een re-entry permit hebt aangevraagd.
- 12 maanden visum (Multi-entry, non-immigrant): dit visum is 12 maanden geldig, maar je mag maar maximaal 90 dagen aaneengesloten in Thailand verblijven. Nadat je het land hebt verlaten en weer terugkomt krijg je een stempel die weer 90 dagen geldig is. Het visum is geldig voor 4 x 90 dagen.
- 12 maanden visum (Retirement-visum, non-immigrant): dit visum is voor personen van 50 jaar en ouder die niet de intentie hebben om te werken in Thailand, dit visum is ook 12 maanden geldig, en dient na afloop van de 12 maanden verlengd te worden bij een immigratiebureau. Bij dit visum is het ook mogelijk om bij het aanvragen ervan een multi-entry aan te vragen. Het visum wordt dan niet ongeldig als men het land verlaat en weer terugkomt. Ook hoef je dan niet iedere 90 dagen het land te verlaten, het volstaat dan om elke 90 maanden je te melden bij een immigratiebureau (kan ook schriftelijk). Voor dit visum is ook het aantonen van een bepaald inkomen vereist.

Visum verlopen

Als je visum tijdens je verblijf in Thailand verloopt, dan is dat een strafbaar feit. Er is een boete voor illegaal verblijf, namelijk 500 Baht per dag met een maximum van 20.000 Baht. Je kunt gearresteerd worden, en als je de boete dan niet kunt betalen moet je een gevangenisstraf uitzitten (in slechte omstandigheden). Je kunt daar pas weg zodra de boete betaald is.